tiistai 26. syyskuuta 2017

TAPAUS OKSITOSIINI

Oksitosiinia nimitetään joskus ”rakkaus-hormoniksi”, koska sitä erittyy hellyyden ja rakkauden tunteen hetkellä verenkiertoomme. Se myös tuottaa lisäpotkua äidilliseen hoivaviettiin (ja lisäksi esim. on tärkeä synnytyksen käynnistymiselle... mutta keskitymme tässä oksitosiinin psykologiseen puoleen). ”Rakkaus” –hormoni on tietysti herättänyt paljon kiinnostusta tieteen ulkopuolellakin – mm. tuo kuvan esittämä koru on tehty oksitosiinihormonin kemiallisen kaavan mukaan.

Oksitosiinia on kuitenkin aika vaikea tutkia ihmisellä. Sen jäämiä voidaan toki mitata verenkierrosta, mikä kuitenkin altistaa monenlaisille häiriötekijöille. Aika suosituksi onkin tullut tapa tehdä tutkimus toisin päin – ruiskuttaa ihmisen nenään oksitosiiniruisketta (kontrolliryhmälle pelkkää placeboa esim. vettä). Tämän jälkeen havainnoidaan eroja käytöksessä. Monenmoista myönteistä on havaittu. Oksitosiinin on havaittu eri tutkimuksissa lisäävän:
- äidillistä hoivaa (ja mm. sitä kuinka söpöiltä vauvat naisten mielestä näyttävät)
- sensitiivisyyttä vanhempana
- koehenkilöiden luottavaisuutta
- auttamishalua (esim. sitä kuinka paljon antaa rahaa hyväntekeväisyyteen).
- Asperger –diagnosoitujen sosiaaliset oireet ovat toisinaan lieventyneet oksitosiiniruiskeen ansiosta.
- Lystikkämmässä tutkimuksessa havaittiin, että oksitosiinin ansiosta ihminen ja koira tuijottelivat toisiaan kauemmin.

Suosikkini on tutkimus, jossa tutkittiin heteroseksuaalisten mieskoehenkilöiden käytöstä erittäin viehättävän tutkimusavustajan seurassa. Sinkkujen käytökseen oksitosiinisuihkeella ei ollut vaikutusta, mutta seurusteleviin miehiin hormonilla oli selvä vaikutus – he pysyttelivät 10-15 centtimetriä kauempana kauniista avustajasta. (Kontrollitilanteessa tutkimusavustaja oli mies, eikä oksitosiinilla ollut mitään vaikutusta tutkittavien pitämään etäisyyteen.) Oksitosiini sai siis parisuhteessa olevat miehet välttelemään kiusauksia (Sapolsky 2017, 111) ja suojelemaan suhdettaan.

Mutta ennen kuin innostumme liikaa ja alamme asentaa oksitosiiniparfyymia koulun ilmastointikanavaan, muutama varoituksen sana:
- Data on kohinaista. Oksitosiinin myönteiset vaikutukset eivät tule esiin kaikissa tutkimuksissa.
- Hormoneille on tyypillistä vahvistaa jo olemassaolevia taipumuksia: ”ne eivät laita radiota päälle, vaan pikemmin säätävät volymia”. Psykopaattia tuskin voisi hoitaa oksitosiinilla.
- Oksitosiinilla näyttäisi olevan pimeä puolensa – se vaikuttaa lisäävän aggressiota ulkoryhmää kohtaan, ja samalla lisäävän kritiikitöntä suhtautumista sisäryhmää kohtaan. Tämä on sinänsä loogista, jos oksitosiinin psykologinen tehtävä on vahvistaa vanhemmuutta ja parisuhdetta.

Oksitosiinin johtaminen huoneilmaan olisikin aika tyhmä temppu (jos se edes toimisi, sillä pitoisuuksien täytyisi olla aika rajuja, jotta mitään vaikutusta kannattaisi edes odottaa) – yhteiskuntamme tuskin tarvitsee enää yhtään enempää "kuplia" ja ryhmien välistä vastakkainasettelua. Niin että saa jäädä tuo korukin ostamatta. Muumikoru on parempi lahja. 

"Rakkaustohtori" Paul Zakin luento:
ja kriittinen puheenvuoro:



1 kommentti:

  1. Palautetta oppilaalta: MIKSEI TÄTÄ BLOGIA JAETTU JO AIKAISEMMIN?!?!?

    Itse ainakin tykkään opiskella paljon niin, että näkee muitakin näkökulmia kuin oppikirjan, jolloin muistan asiat paremmin. (Hihi metakognitiiviset taidot toimii jne.) Tämä blogi olisi ollut ihan loistava löytää jo heti ykkös kurssilla niin olisi jo silloin jäänyt asiat paremmin mieleen:(
    Noh... Muista nyt jakaa tuleville oppilaillekin näitä!

    VastaaPoista