keskiviikko 30. marraskuuta 2016

IMPLISIITTINEN PERSOONALLISUUSTEORIA

- Se tarkoittaa arkiajattelumme uskomuksia siitä, mitkä luonteenpiirteet kuuluvat yhteen, mitkä ovat toistensa vastakohtia ja mitkä ovat tärkeitä luonteenpiirteitä. 

Mervi on opettaja ja hän on kiltti.

Sinin mielestä kiltti on myös ystävällinen, empaattinen ja moraalisesti hyvä. Kiltin vastakohta on ilkeä ja julma. Niinpä Sini pitää Mervistä, luottaa tähän ja tarvittaessa uskaltaa pyytää Merviltä apua. Toisaalta - jos saa Merviltä huonon numeron, se tarkoittaa kyllä sitä, että on pahasti mokannut kokeessa. Hyvä numero Merviltä taas ei takaa vielä mitään.

Petrin mielestä kiltti on tavallaan vääristynyt ja epäaito versio ystävällisyydestä. Hänen mielestään kiltti on myös arka, nössö, saamaton ja tekopyhä. Petri on varma, että kilttien mielessä kihisee kaikenlaista itsekästä ja ilkeää, jota he eivät vain uskalla ilmaista. Kiltin vastakohta on Petrin mielestä suora, rehellinen ja rohkea. Ei Petri silti Merviä inhoa, hänestä Mervi on lähinnä yhdentekevä. Kiltit ovat hänestä lähinnä tylsää seuraa.

Mervin itsensä mielestä kiltti on ystävällinen, empaattinen ja varovainen. Kiltin vastakohta on röyhkeä ja itsekeskeinen. Mervi tietää olevansa itse hyvin kiltti. Hän lukee naistenlehdistä kuvauksia siitä, miten liika kiltteys voi altistaa esimerkiksi masennukselle. Mervi tunnistaa riskin, mutta ajattelee, että empaattisuus on hänelle niin luontaista ja palkitsevaa, ettei halua siitä eroon. Mervi on kuitenkin suurin ponnisteluin opetellut antamaan huonoista koevastauksista huonoja numeroita. Jotenkin se onnistuu, mutta hän kärsii kohtuuttomasti kokeiden korjaamisesta. Kerran Mervi näki opiskelijan lunttaavan kokeessa, ja hänen täytyi kerätä kaikki rohkeutensa ja voimansa, että otti asian käsittelyyn ja rankaisi opiskelijaa. Mervi tiesi tekevänsä oikein, mutta tunsi itsensä silti julmaksi. Sinä päivänä Mervi toivoi, ettei olisi kiltti. Useinmiten kiltteys tuo kuitenkin Merville iloa ja ystäviä, se on hänelle niin tärkeä ja luontainen ihanne, että sitä voi pitää osana hänen identiteettiään.

Mervi on siis kiltti, mutta kiltteyden merkitys riippuu paljolti käytetystä implisiittisestä persoonallisuusteoriasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti